Geen standaard project. Wel impact. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de regionale CO₂-footprint. 3.300 huishoudens worden met dit park voorzien van duurzaam opgewekte energie. De plaatselijke biodiversiteit wordt versterkt door de realisatie van een vogelbos, wadi en bijenhotels.

Zonnepark Lungendonk in Lierop heeft een oppervlakte van 110.000 m2. Hierop staan 26.000 zonnepanelen, welke samen 12 megawatt per jaar produceren. 23% van het perceel is groen ingericht om de biodiversiteit te versterken. Er zijn een vogelbos aangelegd, bijenhotels geplaatst, wadi’s aangelegd en de oevers van watergangen zijn ingezaaid met bloemrijke kruiden. De grassen en kruiden tussen en onder de panelen worden extensief beheerd met schapenbeweiding.

1 de aanpak

Vanuit onze ambities op het gebied van CO₂ kijken we in een breed perspectief. Dit perceel dat tot eind 2020 nog in gebruik was als akkerland is in samenwerking met TP Solar ontwikkeld tot een grootschalig zonnepark. Het park is voor 50% eigendom van Revolve. De andere 50% is in handen van TP Solar.

“Samen met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven is het zonnepark aan de Lungendonk gerealiseerd.”

Gebruik van natuurlijke energiebronnen
De inzet van natuurlijke energiebronnen zoals de wind en de zon dragen bij aan een duurzame inrichting van Nederland. Ten opzichte van veel andere energiebronnen is de zon onuitputtelijk. Met dit zonnepark wordt een lange termijn investering gedaan in de duurzaamheid van onze planeet. Een stap naar 0% CO₂.

Stimuleren van regionaal en lokaal ondernemerschap
Zonnepark Lungendonk is gerealiseerd met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven. Ook bij het onderhouden van het park worden deze lokale en regionale bedrijven betrokken. Hiermee wordt lokaal ondernemerschap gestimuleerd en beperken we onnodige vervoersbewegingen en CO₂-uitstoot.

Met oog voor de volgende generaties.

01 / 04

Natuurlijke begrazing is goed voor de biodiversiteit

Van akkerland naar zonnepark

Een blije gebruiker van het gebied in beeld

Het groen onder de panelen wordt begraasd door schapen

2 het proces

Het zonnepark bijna klaar om aangesloten te worden op het net

“De ‘natuurlijke grasmaaiers’ houden het gras onder de panelen kort, een lokale schapenherder laat regelmatig zijn schapen hier grazen.”

Bij de inrichting van het zonnepark is aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit. Een brede en natuurlijke groenbuffer scheidt de aangrenzende woningen van het terrein. Daarnaast loopt er een bloemrijke strook midden over het park, waarop meerdere grote bijenhotels zijn geplaatst. Rondom het zonnepark is bloemrijk grasland ingezaaid. De ‘natuurlijke grasmaaiers’ houden het gras onder de panelen kort, een lokale schapen herder laat regelmatig zijn schapen hier grazen.

Omwonende komen kijken tijdens de officiële opening

Een nieuwe wadi versterkt de biodiversiteit

De oevers van de watergang zijn ingezaaid met kruidenrijke grassen.

“Gemeente Someren is trots op dit grote zonnepark, want de wereld vraagt om nieuwe duurzame energie. De landschappelijke inpassing in combinatie met het goed afstemmen met de omgeving is hier heel goed aangepakt en zeker geslaagd.”

Louis Swinkels

Wethouder gemeente Someren

3 het resultaat

Een bestaande boom is ingepast in het ontwerp en de biodiversiteit versterkt

Reshape the world around us

Het zonnepark levert al een aantal maanden groene stroom aan het net. Op woensdag 25 mei 2022 vond de officiële feestelijke opening van het zonnepark plaats. Het park opende op deze dag haar deuren voor omwonenden, betrokkenen en overige geïnteresseerden.

3.300

Huishoudens worden door dit zonnepark voorzien van duurzame stroom.

26.000

Zonnepanelen liggen er in dit park, dat is bijna net zoveel als op daken van ca. 2.600 individuele huizen.

23%

Van het park is groen ingericht om de biodiversiteit te versterken.

12

Megawatt wordt er per jaar geproduceerd, hiermee wordt de regio een stuk duurzamer.

Geen standaard project maar wel impact. De CO₂ reductie draagt bij aan een duurzamere toekomst.

Project Specificaties

Locatie

Lierop

Klant

Janssen de Jong Projectontwikkeling

Categorie

Duurzame energieopwekking, Zonnepark

Jaar

2022

Schaal/aantal

26.000 panelen / 3.300 huishoudens

Samenwerking

TP Solar

Thema's

Energieopwekking, Biodiversiteit, Lokaal ondernemerschap

Status

Opgeleverd, stroom leverend

Meer weten over dit project? Neem contact op