Op locatie de Scheg in Pijnacker verrijst een nieuwe duurzame, gasloze woonwijk met oog op de toekomst. In totaal komen er ca. 340 woningen, koop en huur, voor verschillende doelgroepen. Eén van de appartement-gebouwen wordt compleet uitgevoerd in hout en duurzame biobased materialen. Wonen in hout zorgt voor een zeer prettige en gezonde woonomgeving.
1 de aanpak
Gebiedsontwikkeling De Scheg is een ontwikkeling waar wonen en groen een natuurlijke samenhang krijgen. Biodiversiteit staat hoog in het vaandel. Het gebied gaat voor ca. 40% bestaan uit groen en water. De beeldambities voor de openbare ruimte en de architectuur hebben één identiteit en sfeer. Deze overkoepelende sfeer is gebaseerd (met een moderne interpretatie) op het boerenerf.
De voordelen van hout
Ontwerpen in hout is de laatste jaren flink in opmars. Dat is niet voor niets. Het is bewezen dat wonen in hout gezond is voor de mens. Onderzoeken tonen aan dat wonen in een houten gebouw ons stressniveau vermindert, de hartslag verlaagt, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert. Een mooi geschenk van de natuur dus!
Goed voor het klimaat
Samen met architectenbureau Urban Climate Architects is het ontwerptraject opgepakt. De visie van UCA komt sterk overeen met die van Revolve. Impact maken op het klimaat. Dat kan al door het gebruik van andere materialen, zoals bioased materialen en hergebruik van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld circulair beton. Hierdoor voldoen we aan de Paris Proof richtlijnen en beperken we sterk de CO₂ uitstoot.
De circulaire cyclus van houtbouw
Uitgangspunten van het ontwerp
2 Het proces
Een studie naar het volume van het gebouw
In het ontwerp is gekeken naar verticale en horizontale structuren. Met een horizontale structuur in de gevel worden horizontale elementen geaccentueerd. Hiermee kan je de lengte of breedte van een gebouw benadrukken, waardoor het gebouw extra breed lijkt. Door het laten verspringen van de balkons ontstaat er een speelse indeling.
Het conceptschema, het gebouw in de situatie
Bouwen met hout levert mooie verbindingen op
“Als Urban Climate Architects staan we voor een toekomst waar iedereen gezond en veilig kan wonen, werken en spelen. Daarom zijn al onze projecten Paris Proof”.
Dennis Hauer
Architect Director Urban Climate Architects
3 Het resultaat
Impressie van het gebouw met verspringende balkons
Er ontstaat een natuurinclusief gebouw door het toepassen van groen op en rondom het gebouw en door rekening te houden met de bestaande bewoners van het gebied. Het gebouw krijgt een natuurlijke ‘look’ door het toepassen van biobased gevelmaterialen. Gedurende de levensduur van het gebouw is de houten constructie een opslag voor CO₂.
29
Appartementen die variëren in afmeting
5
Verdiepingen
4
Penthouses met groene daktuinen
60%
Gevelmateriaal dat bestaat uit 60% rijstvlies
Met dit gebouw maken we echt impact doordat ‘carbon-design’ wordt toegepast. Dus ontwerpen aan de hand van visie en ambitie.
Locatie
Pijnacker
Klant
Janssen de Jong Projectontwikkeling
Categorie
Koopwoningen
Jaar
2023 in verkoop, 2024 oplevering
Schaal/aantal
ca. 29 woningen
Samenwerking
New Horizon voor circulair beton & hergebruikte materialen
Thema’s
Circulair, CO₂ opslag, natuurinclusief
Architect
Urban Climate Architects
Status
Ontwerpfase
Meer weten over dit project? Neem contact op
Jacqueline de With-de Blécourt