Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Wonen in hout heeft veel voordelen. Los van een comfortabele, gezonde en erg prettige woonsfeer zorgt bouwen in hout voor een extreem lage CO₂-uitstoot, en slaat hout zelfs CO₂ op. Wonen in hout is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de planeet. Daarom 100% geluk en 0% CO₂.

Op locatie de Scheg in Pijnacker verrijst een nieuwe duurzame, gasloze woonwijk met oog op de toekomst.  In totaal komen er ca. 340 woningen, koop en huur, voor verschillende doelgroepen. Eén van de appartement-gebouwen wordt compleet uitgevoerd in hout en duurzame biobased materialen. Wonen in hout zorgt voor een zeer prettige en gezonde woonomgeving.

1 de aanpak

Gebiedsontwikkeling De Scheg is een ontwikkeling waar wonen en groen een natuurlijke samenhang krijgen. Biodiversiteit staat hoog in het vaandel. Het gebied gaat voor ca. 40% bestaan uit groen en water. De beeldambities voor de openbare ruimte en de architectuur hebben één identiteit en sfeer. Deze overkoepelende sfeer is gebaseerd (met een moderne interpretatie) op het boerenerf.

“De Scheg is een ecologische verbindingszone in het buitengebied, het biedt een hoge kwaliteit aan ecologie en biodiversiteit.”

De voordelen van hout
Ontwerpen in hout is de laatste jaren flink in opmars. Dat is niet voor niets. Het is bewezen dat wonen in hout gezond is voor de mens. Onderzoeken tonen aan dat wonen in een houten gebouw ons stressniveau vermindert, de hartslag verlaagt, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert. Een mooi geschenk van de natuur dus!

Goed voor het klimaat
Samen met architectenbureau Urban Climate Architects is het ontwerptraject opgepakt. De visie van UCA komt sterk overeen met die van Revolve. Impact maken op het klimaat. Dat kan al door het gebruik van andere materialen, zoals bioased materialen en hergebruik van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld circulair beton. Hierdoor voldoen we aan de Paris Proof richtlijnen en beperken we sterk de CO₂ uitstoot.

De circulaire cyclus van houtbouw

Uitgangspunten van het ontwerp

2 Het proces

Een studie naar het volume van het gebouw

“Bouwen in hout is voor ons het nieuwe normaal. Als we alle gebouwen in Nederland op deze wijze zouden bouwen is er geen stikstofprobleem voor de bouw.”

In het ontwerp is gekeken naar verticale en horizontale structuren. Met een horizontale structuur in de gevel worden horizontale elementen geaccentueerd. Hiermee kan je de lengte of breedte van een gebouw benadrukken, waardoor het gebouw extra breed lijkt. Door het laten verspringen van de balkons ontstaat er een speelse indeling.

Het conceptschema, het gebouw in de situatie

Bouwen met hout levert mooie verbindingen op

“Als Urban Climate Architects staan we voor een toekomst waar iedereen gezond en veilig kan wonen, werken en spelen. Daarom zijn al onze projecten Paris Proof”.

Dennis Hauer

Architect Director Urban Climate Architects

3 Het resultaat

Impressie van het gebouw met verspringende balkons

Reconnect people to nature

Er ontstaat een natuurinclusief gebouw door het toepassen van groen op en rondom het gebouw en door rekening te houden met de bestaande bewoners van het gebied. Het gebouw krijgt een natuurlijke ‘look’ door het toepassen van biobased gevelmaterialen. Gedurende de levensduur van het gebouw is de houten constructie een opslag voor CO₂.

29

Appartementen die variëren in afmeting

5

Verdiepingen

4

Penthouses met groene daktuinen

60%

Gevelmateriaal dat bestaat uit 60% rijstvlies

Met dit gebouw maken we echt impact doordat ‘carbon-design’ wordt toegepast. Dus ontwerpen aan de hand van visie en ambitie. 

Project Specificaties

Locatie

Pijnacker

Klant

Janssen de Jong Projectontwikkeling

Categorie

Koopwoningen

Jaar

2023 in verkoop, 2024 oplevering

Schaal/aantal

ca. 29 woningen

Samenwerking

New Horizon voor circulair beton & hergebruikte materialen

Thema’s

Circulair, CO₂ opslag, natuurinclusief

Architect

Urban Climate Architects

Status

Ontwerpfase

Meer weten over dit project? Neem contact op

Jacqueline de With-de Blécourt